Kuvitettuja kirjoja ja kirjoja kuvituksesta.

5.7.06

Lomautus

Viime aikoina on jäänyt tarinointi vähemmälle kun on pitänyt tehdä töitä, jotta voisi myöhemmin lomailla. Olkaa huoleti, te yksi tai kaksi satunnaista lukijaa, kirjoja on edelleen hyllyssä melkoinen pino ja hissukseen niitä tulee sinne lisää. Ehkäpä seuraavat pari voisivat olla jotain hyvää Japaninmaalta mukaan tarttunutta.

4.7.06

Warriors & Warlords: The Art of Angus McBrideTekijä Angus McBride
Kustantaja Osprey Publishing (2002)
Koko 247 mm X 285 mm
Sivumäärä 144
ISBN 1841766402

Osprey Publishing on kustantamo, joka on erikoistunut sotahistoriallisen kirjallisuuden kustantamiseen. Ospreylle on erityisen ominaista hyvin laadukkain maalauksin ja piirroksin kuvitetut kirjat. Historiallisen tiedon syvyys ei ole kustantamon tavoite, eikä se siihen pystyisikään kirjoissaan, jotka ovat varsin ohuina kaikki tehty saman muotin mukaan. Yleensä kirjoissa on 8 tai 12 värikuvitusta, jotka esittelevät aihealueeseen liittyviä sotilaita varusteissaan. Tämä varusteiden ja univormujen kuvaaminen on yleensä Ospreyn kirjojen päätarkoitus.

Kirjoja on kuvittanut moni erittäin lahjakas tekijä mutta heistä täysin ansiosta tunnetuin on Angus McBride. Hänen merkitystään Ospreylle kuvaa hyvin se, että hän lienee ainut kustantamon kuvittajista, jonka töistä on koottu kovakantinen kirja. Kuvat on poimittu Ospreyn vuosien varrella julkaisemista kirjoista ja kunkin kuvan ohella on myös selvitys aiheesta ja historiasta, poimittuina lyhennelminä kirjoista. Lisäksi kirjassa on myös mielenkiintoinen mutta mielestäni valitettavan lyhyt kuvaus McBriden taustasta ja hänen ajatuksistaan kuvan tekemisessä. Olisin mielelläni lukenut hänen kommenttejaan kustakin esillä olevasta kuvasta. Nyt kirjasta haiskahtaa lievästi kustantajan halu mainostaa kunkin kuvan kirjaa. Tämäkin olisi ollut ihan hyväksyttävää, mikäli saisi lukea myös kuvittajan ajatuksia. Joka tapauksessa kirja on kaunis ja ehdottomasti hankkimisen arvoinen.

Angus McBride on todella pitkän linjan kuvittaja. Syntyjään (1931-) englantilainen, hän muutti 50-luvulla Etelä-Afrikkaan, missä hän asuu lyhykäisen Englantiin paluun jälkeen edelleen. Hän toimi kuten moni muukin kuvittaja aluksi mainospiirtäjänä, menestyen siinä hyvin. Kuitenkin kiinnostus historiaan veti häntä puoleensa ja niinpä hän on päätynyt yhdeksi profilikkaimmista ja ehdottomasti parhaista historiallisten aiheiden kuvittajista. Itse sanoisin jopa parhaaksi. Roolipelaajat saattavat muistaa hänet Iron Crown Enterprises´n Keskimaa-lähdekirjojen kuvittajana. Minulla on myös kirja näistä kuvituksista ja arvostelen sen tuonnempana.

McBride on uskollisesti vuosia kuvittanut samalla tekniikalla ja miksipä sitä hyvää vaihtamaankaan. Hän käyttää guasseja illustration boardeille ja saa näillä aikaan ihmeitä. Hänen toisiinsa sulautuvat väripinnat ovat kuin kynäruiskulla tehtyjä ja hän onnistuu luomaan uskomattoman hienoja valoefektejä illustration boardin antaessa valolle sen voiman. Valonkäytöstään hän onkin erityisen tunnettu. Metallin heijastukset ovat erittäin kauniita ja materiaalin tuntu vaatteissa lähes vertaansa vailla. Tekniikka myös auttaa luomaan uskottavan perspektiivin.

Mielenkiintoista on katsoa, kuinka tyyli ja kuvituksen taso myös vaihtelevat. Jotkut kuvat on tehty selvästi leväperäisemmin kuin toiset. Onneksi nekin ovat varsin hyviä. Ospreyn vaatimuksena on, että kuvitukset ovat mahdollisimman lähellä totuutta ja McBriden tarkkuus on taatusti riittävä siihen. Jotenkin McBride on ilmaisultaan ja asenteeltaan lähellä omaa Björn Landstömiämme. Historia, tarkkuus ja tekninen toteutus on molemmilla kuvittajilla samaa tasoa. Voisin hyvinkin kuvitella Landströmin kuvittamassa Ospreylle jos vielä eläisi.