Beyond Fantasy - The Art of Darrell K. Sweet

Darrell K. Sweet: Beyond Fantasy - Art of Darrell K. Sweet Tekijä Darrell K. Sweet Kustantaja FPG (1997) Koko 229 mm X 280 mm Sivumäärä 128 ISBN 188756912X

Vajaa pari viikkoa sitten kirjoitin siitä, kuinka yksi kansistani oli päätynyt kauheita scifi- ja fantasiakansia esittelevälle sivustolle. Olin tehnyt kannen Robert Jordanin Ajan pyörä -kirjasarjan 15. osaan "Mustan tornin miehet". Minun toivottiin tekevän samanlaista jälkeä kuin kirjasarjan alkuperäinen kansikuvittaja. Aika kova toive, kun ottaa huomioon sen, että kyse oli ensimmäisestä kustantamolle tekemästäni kannesta ja alkuperäinen kuvittaja, Darrell K. Sweet on tehnyt kuvituksia vuosikymmeniä.

Darrell K. Sweet syntyi 1934 New Jerseyssä ja kirjan mukaan oli jo aivan pienestä lapsesta lähtien intohimoinen piirtämään. Ei siis ihmekään, että hän lähti opiskelemaan taidetta ja valmistuttuaan päätti taiteen opettamisen sijasta valita sen tekemisen. Alku ei kuitenkaan ollut mitenkään nousujohteinen vaan hän oli mainostoimistossa kuvittajana. Valitut palat ja vastaavat lehdet toivat työtilauksia ja tutustuttuaan Judy-Lynn Del Reyhin, päätyi hän ajan kanssa Del Reyn pääkuvittajaksi. Sweet ei ollut alun perin mitenkään erityisen kiinnostunut scifistä tai fantasiasta mutta aihemaailma tarjosi hänelle mahdollisuutta hyödyntää osaamistaan luonnon kuvaajana, joten aihepiiri veti hänet lopulta mukaansa. Hän on ollut erittäin tuottelias kuvittaja, tehden tuhansia julkaistuja maalauksia ja piirustuksia.

Villains by Necessity / Darrell K. Sweet: Beyond Fantasy - Art of Darrell K. Sweet

Darrell K. Sweet on pätevä maalari, joka osaa johdattaa katseen sinne, minne hän haluaa sen menevän. Kuten niin moneen muuhun, hänenkin tärkeimpiä vaikuttajiaan kuvituksen saralla ovat olleet N.C. Wyeth ja Howard Pyle. Sweet on erittäin rohkea värien käytössään. Ei voi tosiaan sanoa, että hän pyrkisi välttämään kylläisiä värejä. Usein kuvat ovat jopa ylenpalttisen värikkäitä ja tuntuvat päällekäyviltä. Yksi erittäin usein esiintyvä elementti hän kuvituksissaan on lähes aina diakonaalissa vasemmalta alhaalta oikealle ylös nousevat dramaattiset pilvet. Ymmärrän kyllä suunnan ohjaavan katsetta kuvan sisältä kohti kirjan reunaa, mutta tätä maalaustapaa voidaan pitää jo vahvasti maneerisena. Temppu, johon voi aina turvautua.

Three Hearts and Three Lions / Darrell K. Sweet: Beyond Fantasy - Art of Darrell K. Sweet

Hänen tunnetuimpia töitään, ainakin täältä Suomesta päin katsottuna, ovat Robert Jordanin kirjoihin tehdyt kannet. Ne eivät ole kuitenkaan mielestäni hänen parhaimpiinsa lukeutuvia. Jordanin kirjat ovat äärimmäisen pitkäpiimäisiä ja jahkaavia, joten en ihmettele, jos Sweet on joutunut oikeasti taistelemaan saadakseen jotain mielenkiintoista paperille. Kirjasta löytyy kuitenkin useita varsin mainioita maalauksia, jotka saavat pysähtymään ja herättävän mielikuvituksen lentoon.

Kirja itsessään on esimerkillinen siinä, miten se on koottu. Esipuheiden ja lyhyen elämänkerran jälkeen on pari aukeamallista kuvattu yhden maalauksen tekoprosessia. Sweet piirtää luonnosten perusteella lyijykynällä lopullisen piirroksen gessotulle pohjalle ja maalaa sen päälle akryylein. Hän etenee vasemmalta oikealle. Tämä on aika vaikea tapa, sillä hänellä täytyy olla aika hyvät väriluonnokset olemassa, jotta kuva säilyttäisi kokonaisuutensa ja valöörit osuisivat kohdilleen.

Tämän jälkeen jokaisen kuvituksen rinnalla on viereisellä sivulla lyhyt selostus kuvasta tai sen tekemisestä. Juuri tällaiset tekijän omat ajatukset töistään ovat erittäin mielenkiintoista luettavaa. Se on pakko huomauttaa, että brittien vastaavissa kirjoissa ovat tekijät uskaltaneet suhtautua paljon kriittisemmin omiin töihinsä, usein kuivan huumorin maustamana.

The Watcher / Darrell K. Sweet: Beyond Fantasy - Art of Darrell K. Sweet

A couple of weeks ago I blogged that one of my book covers was included with the worst sci-fi & fantasy covers. The cover was done for a Finnish translation of Robert Jordan's Wheel of Time series. I was asked to mimic the style of the original artist, which was quite a challenge, when you take account that it was my first commercial cover for a publisher and the original artist, Darrell K. Sweet, has been doing illustrations for decades.
Darrell K. Sweet was born 1934 in New Jersey. It became clear very soon that he was very interested in arts. He graduated in an art university and started his career in illustrating. He was not particularly interested in scifi or fantasy but when he got a job from Del Rey, he soon became their main illustrator for book covers. During his long and very productive career he has done thousands of illustrations.
Sweet is good painter who uses colours boldly. Many of the paintings are full of saturated colours, which is often somewhat overflowing. It is interesting to notice he very often paints dramatic clouds coming diagonally from down left to up right. It is supposed to give the painting a movement that will take the viewer eye to the opening of the book. Unfortunately he uses this in almost every outside painting, which makes it quite manneristic solution.
The book itself is well produced, with a couple of spread describing his working procedures, and there is also a brief description with every painting telling how the painting was done. This is something the other books should have too. It is always very interesting to read what the illustrator thinks of his/her works.