Gouache Plein air: Archipictor 10 vuotta / Archipictor 10 Years

Plein air, Olympiastadion 26.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala On tullut 10 vuotta siitä, kun sain toiminimen. Toki olin tehnyt kuvitustöitä ennen sitäkin mutta täysipäiväiseksi ammatti muuttui 26.7.2005.

En kuitenkaan aio juhlistaa tilaisuutta millään retrospektiivillä, sen aika olkoon vaikkapa 15 vuoden kuluttua - jos olen yhä elossa - vaan laitan tähän kesän aikana tekemiäni kuvia.

English translation can be found at the end of the page. 

Plein air, Pulkkilanharju 1.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Parisen vuotta sitten löysin uudestaan guassit ja ihastuin niihin suunnattomasti. Siksipä olikin suuri ilo, kun James Gurney julkaisi opetusvideon "Gouache in the Wild", jossa näytetään, kuinka guassi toimii plein airia eli ulkoilmamaalausta tehdessä. Innostuin videosta niin, että päätin käyttää osan kesälomaani maisemia maalaten.

Tämä kesä on tarjonnut aika vaihtelevaa säätä ja kuvia tehdessä on paikoin joutunut pitämään kiirettä, jos on halunnut saada kuvan valmiiksi siinä valaistuksessa, jossa sen on aloittanut. Kylmyyskin on saanut pensselin liikkumaan nopeammin.

Tein kesä-heinäkuun vaihteessa pyöräretken Kuopioon. Aikomukseni oli pysähdellä matkan varrella maalaamaan mutta maalaamiseen meni kuitenkin niin paljon aikaa, että ehdin tekemään vain yhden kuvan, koska halusin päästä haluamassani ajassa perille. Kuopiossa sitten tein vielä pari kuvaa.

Plein air, Puijo 4.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Väinölänniemi 5.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Loput maalauksista on tehty Helsingissä, suurin osa Töölön ympäristössä.

Plein air, Topeliuksen puisto 9.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Mestaritalli ?.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Topeliuksen puisto ?.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Suomenlinna 14.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Ravintola Lehtovaara 15.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Humallahden puisto 19.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Tervasaari 21.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Plein air, Tarvo 23.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Mukana on myös maalaus Helsingin Sketchcrawlista 25.7.2015.

Plein air, SketchCrawl Helsinki, Tervasaari 25.7.2015, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

Löysin Varustelekasta oivallisen ratkaisun siihen, miten kuljettaa maalausvälineet mukana. Ostin Tasmanian Tiger Operator Pouch -irtotaskun, jonka sain kiinni PALS-kiinnikkeillä reppuuni. Sen sisään mahtuvat näissäkin maalauksissa käytetty 210 x 148 mm Fabriano-akvarellilehtiö, guassituubit, pensselit, lyijy- ja värikynät, W&N-akvarellisetti, teroitin, nipsuttimet, sekoituskupit, tippapullo ja tarranauhalla juuri täydellisesti kiinnittyvä 330 ml Bonaqua-vesipullo. Etuläpän taskuun menee palettina toimiva peltinen purkinkansi ja kokoontaittuva kuminen vesiastia, merkkiä Cobra. Lisäksi kansiläppään saa kiinnitettyä rättejä ja talouspaperia. Taskussa on paljon ilmeisesti panoksille tarkoitettuja kumilenkkejä mutta ne ovat liian tiukkoja jopa pienille guassituubeille, eli niitä pitäisi venyttää, jotta ne toimisivat tässä tarkoituksessa. Itselleni tämä on ollut erinomainen hankinta. Välineet kulkevat mukana siististi järjestyksessä.

Tässä luonnos laukustani. Valitettavasti Letrasetin water proof-kynät eivät olleet vedenpitäviä, joten jälki on vesivärin alla hieman suttuisempaa kuin yleensä. En kuitenkaan jaksanut tehdä kuvaa uudestaan. Kuvassa on myös kolmijalkainen halpisjakkara, jonka vaihdoin ruotsalaisten tekemään laatuversioon, Walkstooliin. Kallis mutta selkeästi parempi.

Plein air -reppu,  kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala

On kyllä sanottava, että ulkoilmamaalaaminen on niin hauskaa, että into palata sisätiloihin työpöydän ääreen on aika rajallinen. Eiköhän routa sitten kuitenkin porsaan kotiin aja.

It has been 10 years, to be exact 26.7.2005, since I got my trade name and became an entrepreneur. I will celebrate it by posting some plein air paintings I made during my summer holiday. I got interested in gouache paints again couple of years ago, and James Gurney's new video "Gouache in the Wild" made me want to try to paint outside. It was more fun than I even expected.

I bought Tasmanian Tiger Operator Pouch for my art bag and bind it to my backpack with PALS system. Works like a charm. I draw a sketch of the set. Unfortunately the waterproof pen was not so waterproof after all... Later I replaced the stool with much better Walkstool, made in Sweden.

I made a bicycle tour to Kuopio, about 450 km. I was planning to paint more but managed to do only one as I was in a hurry to get to the next camping place. Should have prepared more time for the tour.