Illustrations of Akira Yokoyama

Illustrations of Akira Yokoyama Tekijä Akira Yokoyama Kustantaja Graphic-sha Publishing Co., Ltd. 1983 Koko 230 mm X 310 mm Sivumäärä 108 ISBN ???

Voin kertoa tämän todellisen kuvituskirjaherkkupalan tekijästä varsin vähän, sillä kaikki tieto tekijästä on japaniksi enkä ole ehtinyt luetuttaa sitä vielä kenelläkään. Syntyjään 1938, Yokoyama on epäilemättä yksi Japanin kaikkien aikojen taitavimmista kuvittajista. Olen nähnyt hänen kuvituksiaan käytännössä miltei kaikissa ennen 2000-lukua tehdyissä japanilaisia kuvittajia esittelevissä kirjoissa. Yokoyama on siinäkin mielessä mielenkiintoinen kuvittaja, että hänelle leimaa antavaa on hänen laaja-alaisuutensa. Hän tuntuu hallitsevan suvereenisti tekniikan kuin tekniikan. Kuvat on tehty niin rouhealla pastelliliitutekniikalla kuin hyvin taitavalla ilmaruiskumaalauksellakin. Monet kuvat ovat erittäin valokuvamaisia toteutukseltaan, eli hän osaa ilmaista erikoisesti japanilaisille 1970-90 -lukujen kuvittajille tyypilliseen tapaan materiaalin ja struktuurin, ja saada sitä kautta vaikutelman valokuvamaisuudesta.

Akira Yokoyama

Kirja on jaettu useisiin teemaltaan yhtenäisiin aukeamakokonaisuuksiin vaikka mitään lukuja ei kuitenkaan ole. On pastellikuvia, kirjankansia, kuvia hyönteisistä, eläimistä, naisista ja klassisista säveltäjistä. Useita hyvin kauniita kuvituksia seinistä ja katoista, sommitellultaan ja värimaailmaltaan jopa hieman abstrakteja kaikessa realistisuudessaan. Monet kuvista on esitetty kiitettävän suuressa koossa, jollainen on aina miellyttävää, sillä sitä kautta kuvitus saa luonnollisesti enemmän voimaa kuin ehkä siinä versiossa, johon se on tarkoitettu, ja kuvittajan tekniikkaankin saan paremman näkökulman. Kuvista myös erottuu selvästi se totuus, että perinteisin tekniikoin tehty kuvaoriginaali on todella tarkka yksityiskohdiltaan ja maalausalustan rakenne vaikuttaa valtavasti lopputulokseen.

Akira Yokoyama

Kuvitusten jälkeen on parin aukeaman mittainen selvitys yhden kuvan tekoprosessista vaiheittaisine kuvineen. Harmillista kyllä, esimerkkikuva ei ainakaan minun näkökulmastani ollut kaikkein mielenkiintoisin. Hyvää on kirjan loppuun sijoitettu luettelo kirjan jokaisesta kuvasta käytettyine tekniikoineen, materiaaleineen ja tilaajatietoineen ja osien kuvien kohdalla on myös pieni selvitys siitä, kuinka kuva on toteutettu. Tällaisia kun olisi useammassakin kirjassa, niin olisin erittäin iloinen. Paperi on hyvää ja toistaa värit kirkkaina mutta ei polta valkoisia alueita puhki. Kirja on miellyttävän jämäkästi sidottu ja on säilynyt hyväkuntoisena. Ilmeisesti edellinen omistaja osasi kohdella kirjaa sen arvon mukaisesti.

Akira Yokoyama

Erityisen vaikuttavia ovat valtavat kuvat hyönteisistä, joiden jokainen pinnan muodostuma ja karva on maalattu mikroskooppisella tarkkuudella. Onko sellaisten kuvien toteuttaminen näinä aikoina enää mahdollista, sillä kukapa olisi valmis maksamaan tuollaisen pikkutarkkuuden ilmaisemisesta. Fotorealismi ei silti ole mielestäni mikään itsetarkoitus näissäkään kuvissa. Kyse on eräästä ilmaisun äärimmäisestä muodosta.

Harmillista, ettei minulla ole kunnollista tietoa mitä Akira Yokoyama on tehnyt viime vuosina. Iän puolesta hänen luulisi olevan jo eläkkeellä mutta muistan nähneeni hänet vielä vuoden 2005 kuvittaja-katalogissa. 1990-luvun katalogeissa hän vielä mainosti tyylinään pastelleilla toteutettuja luonnosmaisempia kuvituksia. Joka tapauksessa olen ylpeä omistaessani tämän kirjan, sillä se yksi vakuuttavimpia osoituksia siitä, kuinka moninaisesti voi kuvituksia käyttää eri tarkoituksiin ja medioihin säilyttäen saman huikean laadullisen tason.

(Julkaistu aikaisemmin / Published earlier 20.03.2006)

Nyt etsittyäni enemmän tietoa Akira Yokoyamasta, löysin hänen kotisivunsa, joiden perusteella vaikuttaa siltä, että hän on edelleen aktiivinen kuvittaja 72 vuoden iässä. Hänen tyylinsä on sen perusteella, mitä olen sitä nähnyt eri portfolioista, muuttunut raffimmaksi. Hän ei enää tunnu liiemmin käyttävän kynäruiskua vaan käyttää ronskimpaa tekniikkaa.

Akira Yokoyama is a Japanese top class illustrator, noted for his ability of using any possible medium and technique for creating his illustrations. He can illustrate with stunningly photorealistic style or paint a very rough picture. I got to know Yokoyama's illustrations from my own professor in Japan and immediately fell in love with his multitalented style. This is the best kind of book about illustration. The pictures are represented in large size, often taking full spread. The illustrations include such as book covers, advertisements, record covers, insects and erotic pictures. Especially the illustrations of bugs are mind-boggling. I can hardly believe anyone would be willing to pay for such detailed and obviously large size paintings. Japan of the 1980's must had been quite a good time for illustrators. At the end there are a few pages of details from every picture such like materials used, some also with descriptions of how they were made. This is something you would love to see in every art book. Also included are detailed how-to pages of one painting, although it is not the most interesting one.

Now, when I was looking more information of him for this repost, I managed to find his homepages. It seems he is still an active illustrator at the age of 72. From what I have seen from his later works, he seems to be using more rougher techniques than airbrushing.