Journeyman - The art of Chris Moore

Journeyman - The art of Chris Moore

Tekijä Stephen Gallagher Kustantaja Paper Tiger 2000 Koko 225 mm X 270 mm Sivumäärä 112 ISBN 1855858495

Chris Moore on arvostettu scifi-kuvittaja, joka on erityisen tunnettu avaruusaluksia esittävistä maalauksistaan. Hän on kuvittanut lukuisia kirjankansia, mukana scifin lisäksi myös mm. trillereitä, kauhua ja fantasiaa.

Chris Moore on yksi monista 1970-luvulta asti scifi-kuvituksia tehneistä briteistä, joiden kädenjälkeä olen suuresti ihaillut. Tuon ajan brittikuvittajille tuntuu olevan ominaista ihastuminen teknisiin laitteisiin ja niiden pikkutarkka kuvaaminen, mikä erottaa heidät jossain määrin amerikkalaisista kollegoistaan, jotka ovat enemmän kiinnostuneita hahmoista. Kärjistääkseni, voisin jopa todeta, että siinä missä amerikkalainen scifi- ja fantasiakuvitus on muotokuvaa, on se Briteissä maisemamaalausta. Futuristiset rakennukset ja laitteet on kuvattu niin, että ihmisellä on usein sijaa vain statistina, sommitelman osana. Silloinkin kun Mooren kuvissa kuvataan ihmisiä, ne tahtovat olla kuvan mielenkiinnottomimpia elementtejä, suurimman kiinnostuksen siirtyessä ihailemaan rakennelmia ja maisemia. Kuvien tunnelma on jotenkin harmoninen ja etäinen. Niissä ei olla toiminnan ytimessä vaan katsotaan fiilistellen kauempaa.

The Trojan Sea / Journeyman - The art of Chris Moore

Chris Mooren käsialaa on varhaisesta lähtien leimannut vahva osaaminen kynäruiskun käsittelyssä. Etenkin 1980-luvulla ruisku oli erittäin suosittu maalausväline kuvittajien parissa sen mahdollistaman nopeuden vuoksi. Omasta mielestäni sen huonoihin puoliin kuuluu tavaton löysyys, mikä on yleistä useiden huonojen tekijöiden käsissä. Voin tuskin korostaa riittävästi, että Chris Moore ei ole huono tekijä vaan hän ottaa kaiken irti työvälineestään. Hänen tyylilajinsa on hyperrealismia, jossa materiaalin uskottava kuvaaminen on erittäin tärkeää. Hänen kuvissaan heijastukset, valot ja varjot on maalattu kohdilleen, joten niissä on vahvaa kolmiulotteisuutta, jota korostaa myös voimakkaiden perspektiivien käyttö.

We Can Remember It For You Wholesale / Journeyman - The art of Chris Moore

Kirja on kirjoitettu erittäin ilahduttavasti haastattelumuotoon, missä Mooren ystävä Stephen Gallagher ja Moore keskustelevat tämän urasta, maalausprosessista ja kokemuksista. Teksti on äärimmäisen mielenkiintoista ja vetää mukaansa eikä päästä otteestaan kuin vasta lopussa. Moorella on kuiva ja ironinen huumorintaju, eikä hän myöskään peittele epäonnistuneita projektejakaan vaan kertoo hauskoja anekdootteja uransa varrelta. Oikeastaan ainoa asia, mitä osaisin toivoa tältä kirjalta on osuus, jossa kuvattaisiin kuva kuvalta yhden työn syntyprosessi. Jokaisesta kuvasta löytyy onneksi tiedot alkuperäisteoksesta, maalausmateriaaleista ja originaalin koosta. Todella asiallista ja lukijaa palvelevaa.

Ikävä kyllä Moore on viime vuosina siirtynyt tekemään töitä digitaalisessa muodossa, mikä valitettavasti on näkynyt reippaana tason laskuna. 3-D -ohjelmilla mallinnetut kuvitukset ovat kliinisiä ja niistä puuttuu paradoksaalista kyllä se realistinen jälki, minkä hän saa aikaiseksi perinteisin tekniikoin.

The Unteleported Man / Journeyman - The art of Chris Moore

Chris Moore is one of the most prolific British scifi illustrators. He's trademark are very realistically rendered spaceships and futuristic landscapes. When compared to American illustrators who tend to be more centered on people, the British seem to like to illustrate the machines. You can spot this when looking various British illustrators who have started their careers at the 1970´s. Chris Moore has a masterful skill of using airbrush. He can paint with it without making the result look too soft or artificial. His style of hyperrealism is very similar of what his Japanese contemporaries have been using.
The book is written in conversational style, where Moore's friend Stephen Gallagher has been interviewing him. Moore talks about his career and how he ended up illustrating book covers, especially the scifi ones. He also talks about his technique, which is always interesting to read from illustrators point of view. He has very dry and ironic sense of humour and shares some funny anecdotes throughout  his career. From every illustration there is lot's of details included, like the painting materials and size along with the name and year of the book it was used the first time.
Unfortunately Chris Moore has changed to use 3D software for creating his works. The illustrations lack all the charm and realistic feeling compared to the old ones he has done with acrylics.