Les Edwards: Blood & Iron

Les Edwards: Blood & Iron Tekijä Les Edwards Kustantaja GW Books 1989 Koko 220 mm x 282 mm Sivumäärä 98 ISBN 18551500x

Törmäsin tähän kirjaan joskus hurjassa teini-iässä roolipelejä pelatessani. Kirja teki minuun suuren vaikutuksen ja vuosikaudet haikailin sen perään. Sitten löysin sen jälleen Turun kirjamessujen yhdestä antikvaariaatista. Les Edwards (s. 1948) on brittiläinen kuvittaja, joka lienee tunnetuin kauhu- ja fantasia-aiheisista kansikuvituksistaan, vaikka onkin tehnyt myös mm. mainoskuvituksia ja maalannut elokuvajulisteita. Vaikutteinaan Edwards mainitsee lapsuutensa science fiction -elokuvat, joissa etenkin hirviöt vetosivat hänen nuoreen mieleensä. Myöhemmin mm. Goyan synkät visiot, William Blake ja Hieronymos Bosch muokkasivat hänen mielikuvitustaan. Teemallisesti vaikutteet ovat kyllä havaittavissa vaikka tyylillisesti eroa tietysti on.

Groglin Vampire, Les Edwards: Blood & Iron

Blood & Iron on monessa suhteessa ihanteellinen taidekirja. Se on kovakantinen ja hyvin sidottu. Kirjassa on myös suuresti arvostamani osio, jossa kuvittaja kertoo tekoprosessistaan vaihe vaiheelta. Edwards maalaa suurimmaksi osaksi öljyllä ja esimerkkikuvan kohdalla esitellään yksi maalaus, jonka hän on tehnyt kirjan julkaisseelle Games Workshopille, joka tunnetaan parhaiten Warhammer -miniatyyripeleistään. Edwards on tehnyt useita kuvituksia GW:lle, etenkin heidän White Dwarf -lehteensä.

Kirjassa on fantasia- ja scifikuvia mutta ehdottomasti vahviten nousevat esiin kauhuaiheiset kuvitukset, joista monia ei saata kuvitella näkevänsä enää nykyään kirjojen kansissa. En sano tätä siksi, että aika olisi ajanut kuvien ohi. Harva kustantaja uskaltaisi pistää mitään niin rankkaa kirjojensa kansiin. Kuvat ovet selvästi 1980-luvun splatter-kauhua edustavia. Veri, sisälmykset ja groteskit yksityiskohdat suorastaan hyppäävät silmille. Jotenkin hassulla tavalla kuvat ovat virkistävän tuoreita näinä varovaisen poliittisen korrekteuden päivinä. Kuvien toimivuutta korostaa vielä se, että ne on erittäin taitavasti tehtyjä. Ei ole lainkaan yllättävää, että Edwards on palkittu useaan otteeseen.

Return of the Living Dead, Les Edwards: Blood & Iron

Ilahduttavana lisänä kirjan lopussa on tekijän lyhyt kommentti useammasta kirjan kuvituksesta. Brittiläinen kuivakka itseironia sävyttää tekstiä kautta kirjan. Usein tekijät, taitavatkin, tahtovat olla turhan tosikoita omista töistään kertoessaan. Games Workshopille tehtyjä kuvituksia hän ei kuitenkaan kommentoi.

Chiller, Les Edwards: Blood & Iron

I first got introduced to this book when I was a teenager. I was very delighted to find it used at a books fair. Les Edwards is a British illustrator, who has painted many different subjects but is the most known for his horror covers. This book is from the 1980's and is much influenced by the splatter horror. It is hard to imagine a publisher brave enough who would use these kinds of pictures nowadays. Which is of course pity as the political correctness is prevailing. The book is a pleasure to eyes and has a couple of things I like in these kinds of books. There is an explanation with pictures of how he does his illustrations. Also I appreciate the short but witty comments included at the end of the book of most of the illustrations. Edwards has a dry and ironic view to his own working, which is refreshening as so many illustrators tend to take themselves too seriously.