Lifestyle Illustrations of the 60s

Lifestyle illustrations of the 60s Kustantaja Fiell Publishing (2010) Koko 200 mm x 250 mm x 40 mm Sivumäärä 576 ISBN 1906863040

Minulla oli jo toinen kirjaesittely tekeillä mutta koska sain tämän varsin paksun järkäleen tänään postissa, ajattelin kirjoittaa siitä heti tuoreeltaan.

Kirja on ilmeeltään ja rakenteeltaan hyvin lähellä Taschenin kirjoja sisältäen englanniksi, saksaksi ja ranskaksi lyhyen esipuheen ja lopun esittelyt tärkeimmistä kirjassa esiintyvistä kuvittajista. Sisällöllisesti kirjan kuvituksia ei ole jaettu teemoihin, kuten esimerkiksi Taschenin The Golden Age of Advertising -sarjassa vaan yksinkertaisesti vuosittain. Teemoittain jakaminen olisikin aika hankalaa, sillä lähes poikkeuksetta kuvassa on nainen ja useimmissa myös mies. Loppu on pelkkää koristelua, voisi jopa sanoa. Kirjaan on kerätty suorastaan hengästyttävä määrä naistenlehtien kuvituksia, joita katsoessa silmä melkeinpä turtuu.

Mielenkiintoista on havainnoida, kuinka kuvitustyyli vaihtuu vuosikymmenen edetessä. Ensimmäiset pari vuotta seuraavat vielä selkeästi edeltävän vuosikymmenen tyyliä kuvitusten teknisessä toteutuksessa. Hahmot ovat selkeästi ja erittäin taiten kuvattuja, maalausjälki ilmavaa ja läpikuultavaa. Huomio keskittyy erittäin realistisesti maalattuihin kasvoihin siveltimenjäljen ollessa usein luonnosmaisempaa muualla. Minun silmääni näyttää siltä kuin käytetyin tekniikka olisi guassi. Useissa kuvissa ilmavuutta sommitelmaan tuodaan jättämällä joku alue kokonaan maalaamatta. Sommitelma on usein napakkaa ja pakottaa katseen kuvittajan haluamaan pisteeseen. Läpi kirjan naiset ovat tyylikkäitä ja kauniita, miehet konservatiivisen komeita.

Lifestyle illustrations of the 60s

Kirjassa on kuvittajia, jotka eivät ole välttämättä saaneet ansaitsemaansa kunniaa mutta joiden työ ei häpeile lainkaan vertailussa kenellekään tunnetulle tekijälle. Totuus on kuitenkin myös se, että kirjasta löytyy myös niitä, jotka pysyttelevät keskinkertaisuuden maastossa. Minun on vaikea sanoa, johtuuko kyse lehtien vaatimuksista, jotka estivät runsaamman irroittelun vai ihan henkilön omista kyvyistä. Huiput, kuten Bernie Fuchs ja Al Parker, nousevat hyvin esiin, vaikka aiheen puolesta kuva ei mitenkään kiinnostava olisikaan. Naisia kuvittajien joukosta ei juurikaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta löydy. Naistenlehtien(kin) kuvitus vaikuttaa olleen vahvasti miesten käsissä.

Lifestyle illustrations of the 60s

Mitä lähemmäs 60-luvun loppua lähestytään, alkaa tyyli muuttua irtonaisemmaksi ja maalauksellisemmaksi. Vahvat laveeraukset, joissa siveltimen jälki näkyy selkeästi ja luonnosmainen lyijykynäjälki pohjalla esiintyvät yhä kasvavassa määrin kuvittajien tyylivalikoimissa. Samalla missä tekniikka ottaa pesäeroa realistisesta kuvaamisesta, värit tuntuvat muodostuvan tukkoisemmiksi ja varhaisempi ilmavuus katoaa raskaiden pintojen alle. Akryyli näkyy tulleen osaksi kuvittajien arsenaalia. Syvyysvaikutelma myös katoaa.

Lifestyle illustrations of the 60s

Hippikausi näkyy selkeästi tyylin muuttumisena. Nyt entisten realististen kuvitusten tilalle tulee vahvasti graafisia hahmoja ja karikatyyrejä. Jokainen The Beatlesien "Yellow Submarinen" nähnyt tietää millaista tyyliä tarkoitan. Itse en ole lainkaan tämän tyylin lumoissa mutta se onkin oma häpeäni. Realistiset kuvitukset alkavat ilmeisesti tässä vaiheessa vähenemään vahvasti naistenlehtien sivuilta, eivätkä ne ole sen jälkeen sinne juuri palanneetkaan, lukuun ottamatta ehkä joitain jatkosarjoja, joissa muistan niitä nähneeni.

Huolimatta siitä, mihin suuntaan kuvitusten tyyli muuttuu vuosien varrella, on aivan selvää, että kuvittajat ovat olleet muodin virtauksista täysin selvillä. Vain uusin ja muodikkain on kelvannut kuvituksiin. Voi vain kuvitella, miten tarkasti heidän on täytynyt seurata aikaansa ja poimia sieltä juuri sillä hetkellä vallassa olevat tyylit. Kyse ei ole kuitenkaan varsinaisista muotikuvittajista, kuten aikaisemmassa kirjoituksessa esitelty Gruau.

I just received this thick book, which is very similar to what Taschen has published. It represents outstanding amount of high quality illustrations from women's lifestyle magazines. There are no special themes for illustrations as everything is arranged by years. It is interesting to see how the illustration techniques change through the decade, from very realistic and clean to more painterly but stuffy, and in the end, very charicaturish like in The Beatles's movie Yellow Submarine. Some of the illustrators are outstanding, like Bernie Fuchs and Al Parker but of course some more or less mediocre artist have been included. Still, it is rather sad to notice how few illustrations the lifestyle magazines use these days and how very seldom they are done in skilled realistic style.