Maalausteline ulkoilmamaalaukseen / Easel for plein-air painting

Plein-Air maalausteline, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala 2015 Päätin rakentaa näppärän mukana kuljetettavan ja kokoontaitettavan maalaustelineen James Gurneyn esimerkkiä seuraten. Rakentaminen oli periaatteessa aika yksinkertaista.

Plein-Air maalausteline, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala 2015

Materiaaliksi valitsin 9 mm koivuvanerin. Koko yhdellä levyllä on 280 x 180 mm. Porasin toiseen 64 mm reiän, johon saan upotetuksi kokoontaittuvan kumisen vesikupin. James Gurneylla se oli kiinni magneeteilla mutta oman kömpelyyteni tuntien se olisi nurin ja sylissäni / maalauksen päällä alta aikayksikön. Porasin myös pienet syvennökset kuudelle supermagneettinapille, joihin voin kiinnittää palettina toimivan peltirasian kannen.

Ongelmia aiheutti eniten se, ettei kahta tärkeää osaa ollut saatavilla Suomessa. Mutteri, jolla vanerilevyn saisi kiinnitetyksi kameran jalustaan, oli tuumakokoa, jollaisia ei Suomesta saa. Jouduin siis tilaamaan sen plus monta sen kaveria rapakon tuolta puolelta.

Plein-Air maalausteline, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala 2015

Hieman lähempää, Briteistä, tilasin sitten saranan (+ pari ylimääräistä), jonka saa kuusiokulma-avaimella kiristetyksi haluttuun asentoon. Tällaisestakaan ihme-esineestä ei paikallisissa erikoistarvikekaupoissa ollut mitään hajua.

Nämä kokonaisuuteen nähden kohtuullisen arvokkaat investoinnit tehtyäni loppu olikin suhteellisen helppoa. Oksaporalla tein pienen syvennöksen jalustamutterille, jotta se uppoaisi levyyn nätisti ja tulisi esiin toiselta puolen.

Lopuksi petsasin ja lakkasin levyt. Petsistä tuli ehkä hieman liian tumma minun makuuni. Hieman keskisävyisempi olisi luultavasti ollut parempi. Magneetit ja mutterin liimasin paikalleen ja mutteriin naputtelin vielä kolme katkaistua lankanaulaa (tarpeeksi lyhyitä ei ollut saatavilla).

Plein-Air maalausteline, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala 2015

Sarana on kiinni ruuvilla ja mutterilla ja siten nopeasti irroitettavissa, jos haluan vaihtaa levyjä. Olenkin ajatellut tehdä useamman eri kokoisen telineen. Valitettavasti käsiporalla ei tarkkuus ollut paras mahdollinen, joten täydellisen tyylikkääseen paralleeliseen linjaan ei tällä kertaa päästy. Toiminnallisuuteen moinen epäsymmetria ei vaikuta.

Testasin telinettä ulkona guassimaalauksen kanssa ja olihan se kyllä aivan helkkarin mainio kapistus. Enää ei tarvitse kyyristellä selkä kyttyrällä kuin Notre Damen kellonsoittaja. Laitan kuvia sitten toisella kerralla.

Plein-Air maalausteline, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala 2015

I made an easel, based on a design found from James Gurney's blog, with few minor modifications, like a hole for water cup. It was otherwise pretty simple project except that two major parts were not available in Finland, the screw needed for connecting the easel to camera tripod, and the friction hinges. I had to order those abroad, which was not too cheap. The easel is made of 9 mm birch plywood. The size of one board is 280 x 180 mm. After staining and varnishing it it was ready to use. Unfortunately the boards were bit off but that does not affect it's usability. The easel works like a charm!