Se elää! / It's alive!

Nimettömien hautojen maa, kuvittaja / illustrator Ossi Hiekkala 2016 Nyt viimein, monen vuoden odotuksen jälkeen, painotuore albumi on käsissäni. Tämän projektin kohdalla olen halunnut pitää kaikki langat käsissäni. Kompromissit kuuluvat kuvittajan työhön, mutta joskus on miellyttävää, kun saa tehdä kaikki päätökset itse. Teoksen hyvyys ja huonous ovat vain ja pelkästään minun aikaansaamaani. Ainoastaan taitto ja painotuotteellesi saattaminen oli muiden käsissä. Onneksi ne kädet olivat ammattilaisten, joten huoleni oli pieni.

Eniten pelkäsin sitä, millaisena albumi tulee painosta. Yksi pelonaiheista oli, onnistuuko tekemäni kaksivärinen rasterointi ilman moiretta. Toinen oli ikuinen epäluottamukseni painojen laadunvalvontaan. Jokaisella painojen kanssa työskennelleellä on taatusti kokemuksia siitä, kun valmis tuote saapuu aivan erilaisena kuin mitä sen pitäisi olla. Voisin paasata aiheesta novellin verran, mutta ehkä säästän sen toiseen tilaisuuteen.

Tällä kertaa saatoin huokaista helpotuksesta, kun sain käsiini uunituoreen albumin. Se näytti paremmalta kuin uskalsin toivoakaan. Rasterointi toimi erinomaisesti, paperin tekstuuri tuli kauniisti läpi painovärin alta. Kansimateriaalin valinta osui kohdalleen. Jos albumissa on jotain huonosti tehtyä, on se kaikki täysin minun syytäni, ei painon eikä kenenkään mukana olleen. Arktisen Banaanin sarjakuvat ovat olleet yleisestikin hyvin laadukkaasti tuotettuja, joten huolenaiheeni oli alun perinkin aika pieni.

Albumi on pian niin yleisesti saatavilla, kuin mitä sarjakuva yleensä on tässä maassa, eli erittäin hyvin varustelluissa kirjakaupoissa ja sarjakuvia myyvissä erikoisliikkeissä. Ensimmäinen tilaisuus ostaa Nimettömien hautojen maa signeerauksen kera on torstaina 11.8. avattavasta Turun Sarjakuvakaupan Pop-up-liikkeestä Hämeentie 28:ssa. Albumia voi myös tilata Turun Sarjakuvakaupan nettikaupasta ja suoraan Arktisen Banaanin omilta sivuilta. Ja tietysti sen voi hankkia myös syyskuun alussa Helsingin sarjakuvafestivaaleilta.

I finally got my new album, straight from the print. And to my relief it also looks damn good! No complaints from me. The quality is just like I had hoped it would be. You could order it from Turun Sarjakuvakauppa or the publisher's own web site. I am also signing the books in Turun Sarjakuvakauppa's pop-up shop in Hämeentie 28 (11.8) and of course during the Helsinki Comics Festival.