The Art of Romance

The Art of RomanceThe Art of Romance

Kustantaja Prestel 2008 Koko 277 mm X 233 mm Sivumäärä 288 ISBN 3791341227

Yksi yleisesti varmasti vähiten arvostetuista kirjallisuuden alalajeista ovat naisten romanttiset kioskikirjat, joista meillä tunnetuimpia lienevät Harlequin-kustantamon pokkarit. Näiden kirjojen kansikuvitukset eivät myöskään voita palkintoja kilpailuissa vaikka niiden tekijöinä onkin toiminut todellisia huippuammattilaisia. Sain tämän kirjan aika tuoreeltaan ja päätinkin siis esitellä sen ollessa vielä lämpimänä hyllyssäni.

The Art of Romance esittelee kahden kustantamon, Mills & Boonin ja tämän emoyhtiön Harlequinin 100 vuoden aikana ilmestyneiden kirjojen kansia. Mills & Boon perustettiin Iso-Britanniassa vuonna 1908, julkaisten alussa monipuolisesti kirjallisuuden eri alueilta. Yksi sen varhaisista vetonauloista oli Jack London.

The Art of Romance

Ensimmäisen maailmansodan kotirintaman masentavassa ilmapiirissä työskenteleville naisille Mills & Boon alkoi julkaista romanttista luettavaa. Pian yritys keskittyi tähän menestyksekkäästi ja on jatkanut samalla linjalla aina näihin päiviin asti, myöhemmin myös Harlequinin ostettua sen 1971.

The Art of Romance

Varhaisemmissa kirjoissa minua miellyttää tapa, jolla koko kannen pinta-ala on ollut kuvittajan käytössä. Myöhemminhän se muuttui selkeästi tiukemmaksi formaatiksi, jossa kuva oli alisteinen kannen muulle graafiselle ilmeelle. Tämä on tietysti ollut järkevää brändin luomisen kannalta. Kuluttajan on ollut helpompi löytää kustantajien kirjat hyllystä mutta samalla kansista on tullut mielikuvituksettomia.

The Art of Romance

Vaikka romanttisten kirjojen perusasetelma on ollut hyvin pitkälle se, että nuori ja kaunis sankaritar kesyttää ja sytyttää lopulta pitkän, tumman ja kylmän miehen, on Harlequin myös julkaissut rikoskirjallisuutta, joka ainakin kansien perusteella istuu hyvin noir-perinteeseen.

The Art of Romance

Valitettavasti kirjan ehdottomasti huonoin puoli on se, ettei siinä ole paria poikkeusta lukuun ottamatta ole vaivauduttu mainitsemaan kannen tekijää. Jokaisen kuvan vieressä on mainittu kirjan nimi ja sen kirjoittaja — tiedot, jotka löytyvät jo itse kuvasta. Syynä voi tietysti olla se, ettei tekijästä ole tietoa, mikä on hyvinkin todennäköistä, kun ottaa huomioon kirjan kattaman ajanjakson pituuden. Viime vuosisadan alkupuolella kuvittaja on luultavasti ollut nykyistäkin nimettömämpi hahmo. Monille voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että sellaisetkin suuruudet kuin Robert E. McGinnis ja Reynold Brown ovat tehneet kuvituksia romanttisiin kioskipokkareihin. He olivat ammattilaisia, jotka näkivät sen työnä siinä missä minkä tahansa muunkin aiheen. Mitään uransa mestariteoksia he tuskin noihin kirjoihin tekivät mutta rautainen ammattitaito toi laatua. Tämän on tehnyt  yksi harvoista kirjassa nimeltä mainituista kuvittajista, Paul Anna Soik.

The Art of Romance

Jotkin kannet ovat todella upeita, kuten alla oleva Pietá-mukaelma.

The Art of Romance

Seanconnerymainen kova miesihanne on runsaasti käytössä 1960-70 -luvuille. Myöhemmin miehestä tulee kansissa intohimoisempi ja hempeämpi. Tyylikäs kuva, joka voisi toimia hyvin myös miehille suunnatuissa kioskidekkareissa.

The Art of Romance

On mielenkiintoista verrata vanhoja kansia nykyisiin. On pakko myöntää, että vanhat ovat kuvina reilusti mielenkiintoisempia. Niissä on vaihtelua kuva-aiheissa ja tarinallista sisältöä. Olen poiminut tähän muutamia silmääni miellyttäneitä. Iso osa kuva-aiheista on toki melkoisen itseään toistavia ja tämä vain pahenee mitä lähemmäksi nykyhetkeä tullaan. Suurin osa näistä enenevässä määrin kuvaa komeaa könsikästä ja kaunista naista hönkäilemässä toistensa kasvoille.

The Art of Romance

On surullista, kuinka alas tälläkin alueella kannet ovat vajonneet. Ylläoleva on vielä teknisesti ihan tasokasta jälkeä, vaikkakin kuva-aiheeltaan täysin mielenkiinnoton. Nykyään nämäkin kuvitetut kannet on korvattu imelillä ja halvan näköisillä valokuvakansilla, joissa henkilöt on istutettu taustaan.

The Art of Romance

The Art of Romance shows romance paperback publishers Mills & Boon's and Harlequin's book covers from 100 years period. These books have not been amongst the most highly respected literature and that is true with the cover illustrations, even if many of the illustrators have been top professionals like Robert E. McGinnis or Reynold Brown. Mills & Boon started as a general publisher but soon concentrated publishing romantic stories for women. There were more room for individual cover design in the earlier books but more branded the business turned, more formalized the book covers became. At the end the only type of cover seems to portrait a hunk of a man and beautiful heroine huffing and puffing to each others faces. Unfortunately even illustrations have been changed to very lame photographs, giving the books hopelessly cheap look. You can just compare the earlier covers to the last two ask yourself, if the modernizing has been done the right way.