Uusi skanneri / New scanner

Epson GT-20000 Päätin hankkia uuden skannerin, sillä kyllästyin ääriäni myöten vuosia käyttämääni Mustekin A3-skanneriin, josta ei juuri muuta hyvää voinut sanoa, että se oli halpa.

Se toimi miten sattui ja OSX:n Intel-tietokoneiden kanssa ei se senkään vertaa. Skannausjälki oli epätarkkaa ja lukijaa vetävä hihna aiheutti skannattaviin kuviin haamujälkeä. Sillä oli erittäin hankala skannata A3:sta isompia maalauksia, sillä joka reunalla oli parin millin korotukset reunoilla, jolloin kuva vääntyi ja kuvan joutui koostamaan kolmesta tai useammasta palasta, joiden asemointi oli usein hankaa, sillä skannerin reunukset eivät kuitenkaan menneet aivan 90˚kulmassa, mikä on jo melkoinen saavutus. Värit olivat kauhea ja niitä oli hankala säätää, eikä resoluutiota irronnut kuin 300 dpi verran. Yksinkertaisesti se oli ikävä vekotin, mutta sai jatkoaikaa Turun sarjakuvakaupan ja Turun sarjakuvakerhon käytössä.

Silti, tuokin Mustekin skanneri oli valtava edistysaskel siihen, kuinka ihan alussa jouduin valokuvaamaan kaikki työni. Silloinkin piti odottaa mahdollisimman aurinkoista päivää ja mennä ulos talon sellaiselle sivulle, jonne tuli hajavaloa. Sitten koittaa asettaa kameran valkotasopaino kohdalleen, asemoida maalaus ja kamera niin, ettei tulisi vääristymiä vaan kuva tulisi suoraan edestä. Ne kuvat ei sittenkään kelvanneet kuin kotisivuilla tai pieneen portfoliooni.

Uusi ystäväni on Epson GT-20000, joka on jo ihan eri luokan laite. Jälki on kokeilujen mukaan hyvää ja skarppia. Tämän ansiosta minun ei tarvitse enää postittaa originaaleja asiakkaille vaan skannaaminen, joka on aikaisemmin ollut asiakkaan vastuulla, on nyt mahdollista suorittaa suoraan pääkallopaikalla. Enää ei tarvitse pelätä sitä, että Posti turmelee tai kadottaa kuvituksen tai että se jää asiakkaan jäljiltä teille tietymättömille.

Alla on muutama esimerkki siitä, miten uuden skannerin jälki eroaa vanhasta. Vanha oli epätarkempi ja sävyt tummempia ja tunkkaisempia. Epsonilla jälki on ilman terävöitystäkin skarpimpi ja värit vaaleampia mutta kylläisempiä.

Mustek ilman mitään säätöjä / Mustek without any adjustments

Epson ilman mitään säätöjä / Epson without any adjustments

Epson perussäädöillä ja terävöityksellä / Epson with basic adjustments & sharpening

I got so tired of my old Mustek A3 scanner that I finally decided to buy a new one. I finally decided to but Epson GT-20000 which was in my budget range. Still very much pricey but it works much better with OSX Intel Mac. Old Mustek did not and so I had to do the scanning through my PC laptop. The Mustek was also bad in any other part but price. The colours were bad, maximum resolution only 300 DPI and the worst of all, the marginals were not 90˚so it was difficult to scan a straight picture. And because the scanning surface was lower that the rest of the surface, you had to scan bigger originals than A3 in three or more parts and try to fit them together in Photoshop. I am very much relieved to get rid of that piece of junk, although it was still an upgrade from my humble beginnings when I had to go outside with an original drawing and try to take a digital photo of it. It goes without saying that those were not the pictures you could let your customer to use in their marketing. I had to send the original to them and that is always very risky business since there is always a chance that the postal service will ruin it or it will get lost. I have also had a few originals that the customer has not returned. Now all that is behind as I can scan the files myself.